Let's talk!
Scroll
Slide

Domeinregistratie en webhosting: waar je rekening mee moet houden

Tips voor optimale performance van je website

background raster

Waar moet ik mijn domein vastleggen? Dat is de vraag die wij geregeld gesteld krijgen. Tussen de vele aanbieders zit vandaag de dag nogal een verschil. En hoe zit het met hosting? Waar lopen de meeste mensen tegenaan? In deze blog vertellen we je er alles over. 

Wat is een domein ook alweer? 

Een domein is het internetadres van je (toekomstige) website. Het domein bestaat uit twee delen. Zo kan je het eerste deel helemaal zelf invullen (bijvoorbeeld Mediabirds) en kan je een keuze maken in de extensie (bijvoorbeeld .nl of .com). Een url welke start met jouw domeinnaam gaat altijd naar jouw website. 

Domeincheck

Voordat je een domein gaat gebruiken zal je een domeincheck moeten doen. Allereerst kom je er daarmee achter of jouw gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. Ook mag een domeinnaam nog niet bestaan. Bovendien mag het niet het merkenrecht of handelsrecht van een ander bedrijf schaden. Deze domeinnaamcheck kan je eenvoudig op verschillende websites doen. Wij vinden zelf Google Domains altijd een fijne website.  

Domeinnaam registreren 

Wanneer je een domeinnaam gaat registreren, dan is het belangrijk om te kiezen voor een geschikte partij. Werk jij binnen jouw bedrijf met de producten van Microsoft, dan is het wellicht handig om hier een aansluitende provider (bijvoorbeeld Access of ASP.NET) voor te kiezen. Wij werken zelf met Google Workspace, waardoor het voor de hand ligt om te kiezen voor Google Domains voor het registreren van je domeinnaam. Eigenlijk alle goede hostingproviders richten zich op een bepaalde doelgroep. Kijk dus welke aansluit op jouw organisatie. Een tip van ons? Kijk goed naar de supportmogelijkheden. 

Hostingprovider uitkiezen

Een aantal vragen zijn belangrijk waar je rekening mee moet houden als je voor een hostingpartij gaat kiezen. Zo zijn de meeste onderdelen niet zo vanzelfsprekend als je wellicht denkt. We hebben zes cruciale vragen op een rijtje gezet die je zullen helpen bij het maken van een weloverwogen keuze: 

  • Sluit het aanbod van de hostingprovider aan bij mijn doel? 
  • Hoe zit het met de beveiliging? 
  • Heeft de hostingpartij een betrouwbare SSL-leverancier? (SSL-certificaat)
  • Zit er een CDN laag bij de hosting? 
  • Wat zijn de supportmogelijkheden?
  • Wat zijn de uitbreidmogelijkheden? (MySQL-databases, emailboxen, webruimte) 

Benieuwd wat managed WordPress hosting inhoudt en wat de voordelen van hosten in de cloud zijn? 

Met welke hostingpartijen moet je vooral niet in zee gaan

Het aantal bedrijven dat domeinregistratie aanbiedt op de Nederlandse hostingmarkt is flink gegroeid in de afgelopen jaren. Dit maakt het voor jou niet gemakkelijk en vaak zelfs onoverzichtelijk. Binnen de hostingbranche kent men het gezegde “goedkoop is duurkoop”. En dat kunnen wij volmondig bevestigen. Veel van deze goedkope hostingpartijen bieden nauwelijks of geen support. Wanneer je een vraag hebt over bijvoorbeeld de DNS-instellingen, dan kan het zomaar zijn dat je twee weken op antwoord moet wachten (als je überhaupt antwoord krijgt). Bovendien is het zo dat de velden waar jij de DNS-instellingen moet aanpassen geen overzichtelijke interface hebben. Wanneer je bijvoorbeeld je mailing moet regelen, dan kan dit voor flink wat frustratie zorgen. Onder goedkope hostingpartijen verstaan wij de partijen die al hosting aanbieden voor tien euro per maand. 

Hosting uitbesteden 

Wil jij een website laten maken door een professioneel en creatief webbureau? En/of wil jij ook niet aan je hosting hoeven denken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We gaan graag met je in gesprek.