Let's talk!
Scroll
Slide

Zo gebruik je WebP afbeeldingen in WordPress

WebP afbeelding toepassen in WordPress doe je zo

background raster

Ben jij benieuwd hoe je een Web afbeelding gebruikt in WordPress? Stel dat je een WordPress bureau wilt inschakelen om jouw website sneller te maken, dan kun je zeker baat hebben bij het verkleinen van de bestandsgrootte van de afbeeldingen. Dit kan je echt veel opleveren. Afbeeldingen nemen vaak de helft van een webpagina in beslag. Slechts enkele verbeteringen kunnen al een uitkomst bieden. En dat is dus waar WebP om de hoek komt kijken. In dit artikel vertelt webbureau Mediabirds je alles over WebP en hoe je dit kunt toepassen in WordPress. Lees snel verder voor meer informatie. 

Wat is WebP?

Wat houdt WebP precies in? WebP is ook wel de afbeeldingsindeling die door Google gemaakt is om deze beter te optimaliseren dan populaire afbeeldingsindelingen. Zo heb je JPEG, PNG of JPG. WebP is net zoiets, maar dan anders. Bij WebP ligt de focus op het verkleinen van de bestandsgrootte. De weergavekwaliteit blijft hierbij wel hetzelfde.Door de afbeeldingen kleiner te maken met WebP, lever je zeker niet aan kwaliteit in. Je kunt websitebezoekers dezelfde ervaring bieden en profiteert van een hogere laadsnelheid op je website. 

Door welke webbrowsers wordt WebP ondersteund?

De webbrowser van de persoon die jouw website bezoekt, moet echter wel WebP afbeeldingen ondersteunen. Ze zullen anders niet werken. Op dit moment wordt WebP breder ondersteund. Zo worden WebP afbeeldingen al ondersteund door diverse browsers/ Denk aan Chrome. iOs en macOs Safari, Firefox , Opera en Microsoft Edge. 

Hoe groot zijn WebP afbeeldingen?

Nu ben je vast benieuwd hoe groot WebP afbeeldingen ongeveer zijn. Ons webdesign bureau heeft dit ook voor je uitgezocht en wij hebben gezien dat WebP afbeeldingen 25 tot 34% kleiner zijn dan vergelijkbare JPEG-afbeeldingen. Ook zijn WebP afbeeldingen 26% kleiner dan PNG-afbeeldingen. 

Hoe pas je WebP toe in WordPress?

Hoe kun je WebP het beste toepassen in WordPress? Als je WordPress 5,8 gebruikt, kun je de WebP afbeeldingsinstelling op dezelfde wijze gebruiken als je GIF of andere type afbeeldingen gebruikt. Het eerste wat je doet, is je afbeeldingen naar je mediabibliotheek downloaden. Vervolgens voeg je ze toe aan je inhoud. WordPress 5.8+ ondersteunt standaard de WebP indeling. Dit betekent dat je niet nog een externe plugin hoeft te installeren als je WebP afbeeldingen upload. In de meeste gevallen is dit namelijk ruim voldoende. Het is echter ook mogelijk een WordPress plugin te gebruiken als je de originele afbeeldingen converteert naar de WebP indeling. Mocht de browser van de bezoeker WebP niet ondersteunen, dan kun je de originele afbeeldingen ook als een fallback bieden. Bij het uploaden van een JPEG-bestand naar je site zal de plugin dit bestand omzetten in een WebP bestand. Vervolgens is het een WebP bestand voor Chrome, Edge en andere browsers geworden. Ook zal het het originele JPEG-bestand aan gebruikers laten zien die browsers hebben die WebP niet ondersteunen. Zo kan iedereen de afbeelding gewoon bekijken en wordt de best mogelijke gebruikerservaring geboden. 

Hulp nodig met WebP afbeeldingen?

Ben jij benieuwd wat wij als webbureau voor jou kunnen betekenen op het gebied van WebP afbeeldingen? Als we jouw website ontwerpen, zetten we hier diverse moderne technieken en methodes voor in. Zo maken we jouw website gebruiksvriendelijker en daarmee aantrekkelijker voor bezoekers. Wil jij een webdesign laten maken waarbij er geheel rekening gehouden is met WebP en paginasnelheid? We zijn je als webdesign bureau graag van dienst als je hulp nodig hebt op het gebied van WebP afbeeldingen.