Branding, websites en marketing

Academy

4 min lezen

Esther Bonenkamp - Visual Designer

De kracht van slim UX design

In de afgelopen jaren heeft kunstmatige intelligentie (AI) zich razendsnel ontwikkeld en haar weg gevonden naar verschillende sectoren, waaronder web development.

Als je je verdiept in webdesign, kom je vaak de termen UX (User Experience) en UI (User Interface) tegen. Ze worden vaak door elkaar gehaald, maar betekenen iets totaal anders. UI design gaat over de visuele kant: hoe een website of app eruitziet, inclusief kleuren, typografie en knoppen. UX design draait om de totale gebruikerservaring: hoe intuïtief, gebruiksvriendelijk en effectief een website werkt. Een sterke UX zorgt ervoor dat gebruikers zonder frustratie hun doel bereiken.

UX is meer dan een mooi design

Veel mensen denken dat UX puur over vormgeving gaat, maar het is zoveel meer dan dat. UX draait om hoe een gebruiker een website of app ervaart. Kan iemand moeiteloos vinden wat hij zoekt? Begrijpt hij de navigatie in één oogopslag? Voelt de flow van de pagina’s natuurlijk aan? Een goed UX-design helpt gebruikers zonder frustratie hun doel te bereiken.

Mobile-first is niet langer optioneel

In 2025 is het belang van een mobile-first design groter dan ooit. Meer dan 55% van het wereldwijde webverkeer komt nu van mobiele apparaten, en 74% van de gebruikers keert eerder terug naar mobielvriendelijke websites. Een site die er alleen goed uitziet op desktop mist dus de helft van zijn publiek. Mobile-first design betekent dat je ontwerpt voor kleinere schermen en vanuit daar uitbreidt naar grotere formaten.

  • Grote, duidelijke knoppen
  • Simpele navigatie
  • Korte laadtijden

Laadtijd telt

Mensen zijn ongeduldig online. 40% van de bezoekers haakt af als een site langer dan 3 seconden laadt. Een goede UX betekent ook een snelle website. Dit bereik je door bijvoorbeeld:

  • Afbeeldingen te optimaliseren
  • Overbodige scripts te verwijderen
  • Lazy loading toe te passen, waarbij afbeeldingen pas laden als ze in beeld komen

Testen, testen, testen!

UX-design is geen eenmalig proces, maar een continu leertraject. Wat jij logisch vindt, kan voor je doelgroep totaal onduidelijk zijn. Test je website of app daarom met echte gebruikers:

  • Gebruik heatmaps om te zien waar mensen klikken
  • Voer A/B-tests uit op knoppen en navigatie
  • Verzamel feedback en optimaliseer op basis van data

UX is een gamechanger

Een fijne gebruikerservaring is geen nice-to-have, maar gewoon keihard nodig. Als een website fijn werkt, blijven mensen langer hangen, klikken ze door en komen ze terug. Maar als het rommelig of frustrerend is? Dan zijn ze zo weg. UX maakt echt het verschil tussen een site waar je graag op blijft en eentje die je meteen wegklikt. Wil jij jouw website naar een hoger niveau tillen met UX? Neem contact op met Mediabirds en we helpen je verder!

" alt="Next article image"> Volgende artikel

Een mobile-first webdesign