Let's talk!
Scroll
Slide

De toekomst van zoeken: gevormd door kunstmatige intelligentie

AI

background raster

Kunstmatige intelligentie, met name grote taalmodellen zoals Google Bard, OpenAI en GPT-4, zal ongetwijfeld de toekomst van zoeken beïnvloeden. Merken die voorop willen blijven lopen, moeten begrijpen hoe AI het zoeken zal beïnvloeden.

Personalisatie door AI: Een troef voor merken

Merken die zich bezighouden met AI zullen beter in staat zijn om gepersonaliseerde, relevante en effectieve content te leveren die gebruikers aanspreekt en hen onderscheidt in een steeds competitiever digitaal landschap. Dit kunnen ze doen door te investeren in gegevensintegratie van de eerste partij, het testen van AI-gestuurde biedingen en creatieve tools, experimenteren met meer visuele content, en zich voorbereiden op de mogelijkheid dat AI het advertentielandschap op de zoekresultatenpagina (SERP) zal veranderen.

ChatGPT: Een stormachtige opkomst

Afgelopen jaar veroverde ChatGPT de wereld door binnen vijf dagen één miljoen gebruikers te bereiken, waarmee het het snelstgroeiende product in de geschiedenis werd. Deze technologie dreef vervolgens de lancering aan van Microsoft’s nieuwe Bing-zoekervaring. Sindsdien heeft Bing een advertentie-ervaring gelanceerd die advertenties en aanbevelingen biedt op basis van relevantie voor het gesprek. Dit lijkt te werken, aangezien het publiek van de zoekmachine aanzienlijk is gegroeid tot meer dan 100 miljoen dagelijkse actieve gebruikers.

Google’s stap naar de zoekervaring van de toekomst

Niet verrassend is Google begonnen met een beperkte introductie van de Search Generative Experience, met advertentieformaten die sterk gericht zijn op reis- en winkelervaringen. Ondertussen zal de traditionele Google SERP generatieve AI-responsen implementeren om de manier waarop we zoeken naar informatie te verbeteren. Zoekadvertenties blijven verschijnen in traditionele advertentieruimtes, maar de ervaring zal volledig anders zijn op basis van het gesprek, met relevante links en advertenties.

AI en de toekomst van zoeken

Kunstmatige intelligentie is niet nieuw voor zoekmachines; het beïnvloedt al een verscheidenheid aan factoren, van biedingen tot overeenkomst van zoekopdrachten en creatieve optimalisatie. Maar de introductie van grote taalmodellen zal niet alleen de gebruikerservaring beïnvloeden, maar ook hoe content wordt gewaardeerd en gerangschikt op de resultatenpagina en hoe media wordt gekocht. Het zal ook aanzienlijke veranderingen teweegbrengen in hoe we informatie zoeken, gebruiken en consumeren.

Trends die merken moeten omarmen

De toekomst van zoekopdrachten zal merken dwingen zich aan te passen, en hier zijn drie belangrijke trends die zich zullen ontvouwen:

AI-gegenereerde content: Een dubbelzijdig zwaard

Conversatie-zoeken opent de mogelijkheid om gebruikers zeer relevante, gepersonaliseerde antwoorden te geven. Hoewel de voordelen hiervan duidelijk zijn, presenteert de talenten van AI om content te genereren ook enkele uitdagingen. Sommige sectoren, zoals gezondheidszorg, farmacie en financiën, kunnen moeite hebben om het tempo van automatisering bij te houden, gezien de verschillende rondes van wettelijke goedkeuring die nodig zijn voordat hun creatieve inhoud live kan gaan.

Zoeken wordt meer visueel en interactief

De toekomst van zoeken draait niet alleen om tekst; het neigt ook naar meer visuele en ervaringsgerichte content. Denk aan geavanceerdere platforms zoals Google Lens of Snapchat Scan, die computer vision gebruiken om de omgeving van een gebruiker doorzoekbaar te maken. Augmented Reality (AR) zal ook een nieuwe dimensie aan zoeken toevoegen, waardoor gebruikers direct kunnen interageren met virtuele dieren, objecten en plaatsen in realtime.

Datastromen maken zoeken voorspellender en proactiever

Zoeken biedt al gepersonaliseerde resultaten op basis van eerdere activiteiten of wat de zoekmachine al van je weet. Denk aan suggesties voor lokale restaurants bij het zoeken naar eten op Google of aanbevolen producten op een Amazon-productpagina. Het is niet moeilijk voor te stellen dat zoekmachines in de toekomst de behoeften van gebruikers zullen anticiperen voordat ze zelfs maar een zoekopdracht invoeren. Ze zullen voorbijgaan aan slechts het invoeren van zoekwoorden en zullen eerdere gedragingen en contextuele informatie toepassen om unieke antwoorden voor elke gebruiker te genereren.

Blijf voorop lopen in het veranderende landschap van zoekadvertenties

Het is van essentieel belang voor merken om zich aan te passen aan deze veranderingen door te investeren in een solide gegevensbasis en AI-gestuurde strategieën te gebruiken. Door conversatie-zoeken te omarmen, kunnen merken gepersonaliseerde en relevante content leveren, terwijl ze ook rekening houden met de uitdagingen van AI-gegenereerde content. Bovendien moeten ze experimenteren met visuele en interactieve content om aantrekkelijker te zijn voor gebruikers.

Merken die een concurrentievoordeel willen behouden, moeten de kracht van gegevens benutten, AI-tools inzetten en zich richten op toekomstbestendige strategieën voor zoeken. Verificatie van gegenereerde antwoorden en bronnen blijft echter essentieel, omdat AI nog verre van perfect is.