Wat zijn de archetypen? Waar komen ze vandaan? En waarom zijn ze van meerwaarde voor jouw organisatie? Als je als merk aantrekkelijk wilt zijn, dan kan je niet om een stukje psychologie heen. Niet voor niets dat onderzoek laat zien dat merken die op 1 van de 12 archetypen lijken vele malen succesvoller zijn. Deze organisaties bestaan langer en hebben loyalere klanten. Maar waarom? Dat vertellen we je graag!
Wat zijn de 12 archetypen van Jung?
Misschien heb je er weleens van gehoord, misschien ook niet. Wanneer je bouwt aan een merk, dan ga je altijd terug naar de kern. Je vraagt jezelf af waarom je doet wat je doet. De volgende vraag die je stelt is hoe die waarom zichtbaar wordt. Daarna is het van belang om die herkenbaarheid zichtbaar te houden voor de lange termijn. Om dit zichtbaar te maken worden de 12 brand archetypen van de Zwitserse psycholoog Carl Jung gebruikt. De brand archetypen worden ingezet om organisaties en merken te karakteriseren.
Waarom je merk karakteriseren?
Een feit is dat mensen beslissingen maken op basis van emoties. We doen dit omdat we erbij willen horen en ons veilig willen voelen. Soms kiezen we voor zekerheid, de andere keer weer voor avontuur. De een is een echte grappenmaker en wil op humoristische wijze de boodschap overbrengen, terwijl de ander de boodschap op een magische manier wil overbrengen. Door het koppelen van een archetype aan jouw organisatie is het duidelijk hoe jouw organisatie zich wil profileren, zowel intern als extern. De archetypen geven inzicht in de klantbehoeften, wat mensen beweegt en wat ze motiveert. Vervolgens kan je hier de communicatie op sturen, zodat jij echt klanten aantrekt die passen bij je merk. Ook je huisstijl en webdesign kan je dan hierop aan laten sluiten. Op deze manier zullen je klanten langer loyaal blijven.

Onze favorieten Brand Archetypen
Hoewel er veel verschillende karakters zijn, definieerde Jung 12 primaire archetypen. Elk type heeft zijn eigen waarden, kenmerken en betekenissen. Eigenlijk zijn het dus net mensen. Ze staan ergens voor, hebben dromen en hebben bepaalde normen. Als we twee favorieten mogen kiezen, dan gaan we voor de Magician en de Jester.
The Magician, ook wel de Tovenaar
De Magician wordt ook wel de tovenaar genoemd. Hij gelooft niet in beperkingen en wil altijd het onmogelijke mogelijk maken. Met zijn toverstaf vindt hij altijd een weg en maakt hij dromen waar. Het omzetten van negativiteit naar positiviteit doet hij graag en ziet hij als hogere doel. Een Magician zorgt voor geluksmomenten. Merken die het archetype Magician hebben zijn Roll Royce, Efteling, Red Bull, Disnep en Axe.
The Jester, ook wel de Joker
De Jester gaat voor plezier en fun en wordt ook wel de cabaretier onder de archetypen genoemd. Onder het motto van je leeft maar één keer gaat hij uitdagingen aan. Met genoeg humor brengt hij op speelse wijze de boodschap over. Een van de belangrijkste eigenschappen van de Joker is dat hij taboedoorbrekend is. Uitingen die op het randje zijn sluiten bij hem aan. Bovendien is hij innemend, diplomatiek en eerlijk. Merken die de Jester als archetype hebben zijn Ben&Jerry’s, Amstel, M&M’s en Nintendo.
Wat is jouw Brand Archetype?
Belangrijk om te onthouden is dat je geen archetype uitkiest omdat je deze toevallig mooi vindt klinken. Het archetype dat jouw organisatie is sluit perfect aan bij je merkpersoonlijkheid. We raden aan om een externe partij hiervoor in te schakelen. Wanneer je dit vanuit de organisatie gaat onderzoeken zal je sommige cruciale delen missen, omdat je simpelweg in de organisatie zit en niet vanuit de zogenaamde helicopter-view kan kijken. Wél kan je rondvragen aan collega’s waar zij de organisatie zien.