Branding, websites en marketing

Academy

4 min lezen

Jim Vendrig - Digital Designer

Wireframes: de bouwtekening van je website of app

Heb je je ooit afgevraagd hoe websites en apps worden ontworpen voordat ze daadwerkelijk online gaan? Het antwoord ligt in wireframes. Wireframes zijn eenvoudige schematische ontwerpen die de structuur en functionaliteit van een digitaal product weergeven. Ze lijken een beetje op de bouwtekeningen van een huis: minimalistisch, maar met een duidelijke weergave van hoe alles

Heb je je ooit afgevraagd hoe websites en apps worden ontworpen voordat ze daadwerkelijk online gaan? Het antwoord ligt in wireframes. Wireframes zijn eenvoudige schematische ontwerpen die de structuur en functionaliteit van een digitaal product weergeven. Ze lijken een beetje op de bouwtekeningen van een huis: minimalistisch, maar met een duidelijke weergave van hoe alles samenkomt.

Wat maakt wireframes zo belangrijk?

Wireframes zijn een essentieel onderdeel van het ontwerp- en ontwikkelproces. Ze bieden een visuele gids voor hoe een website of app eruit zal zien en werken, zonder dat er direct wordt nagedacht over het visuele ontwerp, zoals kleuren of afbeeldingen.

Voordelen van wireframes

  1. Efficiënt en kostenbesparend
    • Het maken van een wireframe aan het begin van een project voorkomt dat er later tijd en geld wordt verspild aan onduidelijkheden of fouten. Denk aan het herschrijven van code of herontwerpen van een pagina—dat kan een dure aangelegenheid worden.
  2. Een duidelijk communicatiehulpmiddel
    • Wireframes zijn ideaal om te delen met klanten of teams. Ze maken abstracte ideeën concreet en zorgen ervoor dat iedereen op dezelfde golflengte zit.
  3. Focus op gebruikerservaring (UX)
    • Omdat wireframes zich richten op functionaliteit en structuur, wordt de nadruk gelegd op een logische en intuïtieve gebruikerservaring. Dit helpt om een sterk fundament te leggen voor het eindproduct.

Hoe maak je een wireframe? Hier zijn een paar tips:

  • Begin met papier of eenvoudige tools
    • Je hoeft geen geavanceerde software te gebruiken. Een simpele schets op papier of een tool zoals Figma, Adobe XD of zelfs PowerPoint kan al voldoende zijn.
  • Hou het overzichtelijk
    • Gebruik lijnen, vormen en tekst om de belangrijkste elementen te markeren, zoals navigatiebalken, knoppen en tekstvakken. Probeer niet te veel details toe te voegen.
  • Denk vanuit de gebruiker
    • Plaats jezelf in de schoenen van de gebruiker. Kunnen zij eenvoudig navigeren? Is het doel van elke pagina duidelijk?
  • Vraag om feedback
    • Deel je wireframes met anderen, of dat nu collega’s, klanten of vrienden zijn. Zij kunnen je wijzen op dingen die je over het hoofd hebt gezien.

Wireframes in actie

Wireframes worden gebruikt in allerlei soorten projecten, van eenvoudige blogs tot complexe e-commerceplatformen of mobiele apps. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een nieuwe app ontwerpt om recepten te delen. Een wireframe kan je helpen om te bepalen hoe de gebruikers navigeren tussen een zoekfunctie, een receptenpagina en een uploadoptie voor eigen creaties.

De sleutel tot succes

Wireframes zijn een krachtig hulpmiddel om ideeën tastbaar te maken en een solide basis te leggen voor elk digitaal project. Of je nu een beginnende ontwerper bent of een ervaren professional, het investeren in een goed wireframe loont altijd.

Dus, de volgende keer dat je een website bezoekt of een app opent, bedenk dan dat het waarschijnlijk allemaal begon met een simpele schets: een wireframe. Benieuwd naar de mogelijkheden bij Mediabirds? Neem direct contact op!

" alt="Next article image"> Volgende artikel

7 essentiële tips voor een gebruiksvriendelijke website